Virtual reality toepassingen voor bedrijven

Virtual reality, ook wel VR genoemd, is hot. Je ziet het steeds meer op televisie verschijnen, leest erover in de krant en hoort verhalen van collega’s over hun net binnengekomen virtual reality bril. Waar de techniek vroeger nog onbetaalbaar was voor de consument, kun je tegenwoordig al voor een paar euro een VR bril bezitten. De toepassingen voor consumenten met een VR bril zijn werkelijk eindeloos, maar ook voor het bedrijfsleven biedt deze geweldige nieuwe techniek een uitkomst. Wat voor virtual reality toepassingen zijn er voor bedrijven?

Training van medewerkers

Een toepassing van VR die wij al terugzien in de zorgsector. Met een applicatie genaamd HumanSim kunnen artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel, in een virtuele omgeving de omgang met patiënten trainen. Ook is het mogelijk om virtueel een operatie uit te voeren, zonder daadwerkelijk in een persoon te hoeven snijden. Voor andere bedrijven is het mogelijk om instructiefilmpjes op te nemen in VR en te tonen aan nieuwe medewerkers of de omgang met (lastige) klanten te oefenen.

Vergaderen in VR

Grote bedrijven hebben vaak in meerdere landen een kantoor. Vergaderen met alle belangrijke mensen uit verschillende landen wordt vaak gedaan via video of alleen met de stem. Er wordt vaak doormekaar heen gepraat en je ziet soms niet de lichaamstaal van een ander. Er zijn al bedrijven die vergaderen in een grote virtual reality vergaderruimte. Een unieke toepassing.

Educatie

Vroeger waren er docenten in de klas die als les niets meer deden dan de lesstof voor te lezen. Dit soort docenten waren niet populair bij de leerlingen. Scholen of docenten zouden wel hip en populair zijn als een les in een virtual reality omgeving gegeven wordt. Stel je eens voor: Een geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog, waarbij leerlingen een VR bril op kunnen zetten. Ze staan dan direct in het gebied waar de les ook over gaat. Ze zien direct waar de docent over praat. Kinderen zijn beeldend ingesteld, dus zullen zo’n gave les niet snel vergeten!

Ontwerpen

Bedrijven die spullen ontwerpen, kunnen een enorm voordeel halen uit de VR techniek. Je kunt alle ontworpen spullen of spullen die nog middenin het ontwerpproces staan, in een 3d-omgeving tonen aan opdrachtgevers of aan het team dat verder aan de slag moet met een product.

Relatiegeschenk

Een virtual reality bril kun je natuurlijk zelf in een bedrijf inzetten, maar het is ook een leuk cadeau voor medewerkers of relaties. Je kunt meerdere soorten brillen laten bedrukken met een logo en/of tekst.

Toerisme

Mensen stappen vaak een reisbureau binnen met een bepaald land, gebied of zelfs al een accommodatie in hun hoofd. Ze hebben er over gelezen in een brochure en beelden gezien op internet en televisie. Een reisbureau moet helpen een keuze te maken voor een vakantie. Hoe mooi is het om een VR bril op te zetten en alvast rond te lopen op de vakantiebestemming?

Sollicitaties

HR afdelingen van bedrijven zullen in de toekomst wellicht vol gaan inzetten op VR techniek. Als er op een dag tientallen mensen geïnterviewd moeten worden, kan het veel tijd in beslag nemen. Als de HR afdeling de eerste selectie kan maken in een virtuele omgeving, dan kan dat veel tijd opleveren. De geschikte kandidaten uit deze selectie, kunnen dan worden uitgenodigd voor een echt gesprek.

Overige toepassingen

Bovenstaande toepassingen zijn slechts een greep uit een grote selectie. Voor zowel iedere sector in het bedrijfsleven valt er wel een toepassing te bedenken. Wat denk je van training van piloten of militair personeel? Jouw online winkel met kleding te tonen in een echte virtual reality winkelcentrum? En ga zo maar door… Feit blijft: Bedrijven kunnen enorm veel winst halen uit virtual reality.

Voor vragen, neem contact met ons op:

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht