VR Apps

De virtual reality techniek en de VR brillen zijn tegenwoordig prima betaalbaar. Een VR bril kan je al kopen voor een paar euro en de techniek die er voor nodig is, zit in de meeste smartphones al ingebouwd. Dit zijn dan ook de twee hoofdredenen waarom veel mensen al een VR bril bezitten. Er zijn al honderden VR apps beschikbaar in de appwinkels. Het merendeel van deze apps hebben wij persoonlijk getest. En om jou te helpen hebben wij onze top tien applicaties van dit moment op een rij gezet. Alle applicaties hebben wij getest met de Google Cardboard Pro, Ritech 3D bril en de Durovis Dive 5 en zijn allemaal gratis te downloaden in de appwinkels van geschikte smartphones.

Jurassic VR

Jurassic VRDit is zeker niet de meest spannende VR app die je kunt downloaden, maar je maakt wel op een geweldige manier kennis met virtual reality. Je loopt in een dorpje dat zo uit de film Jurassic Park zou kunnen komen. Je kunt vrij bewegen door deze nieuwe wereld. Je beweegt namelijk de richting op waar je naar toekijkt. Als je met jouw hoofd naar links beweegt, loop je ook die kant op. In het dorp maak je kennis met meerdere soorten dinosaurussen, kun je jezelf ‘opwarmen’ bij een haardvuur en vrij rondlopen door een prachtige omgeving vol verrassingen.

Chair in a Room

Je zit alleen in een donkere kamer op een stoel. De stoel staat in het midden van de kamer. Aan het begin werkt de verlichting nog en zie je om je heen nieuwsberichten op de muur, een bureau, een deur en een bureau staan. Plots valt het licht uit en heb je alleen nog maar een zaklamp, die helaas niet voor enorm veel licht zorgt. Je moet in alle richtingen van de kamer kijken, op zoek naar aanwijzingen. Chair in a Room is een populaire app met het genre horror. Kun jij ontsnappen uit deze kamer vol met (enge) verrassingen? Dit is een van onze favoriete VR apps van dit moment.

Streetview in Google Maps

Veel mensen weten niet dat de Google Maps app met de extensie Streetview ook geschikt is voor VR. Je kunt alle gebieden waar Google met de Streetview-camera is geweest in Virtual Reality bekijken. Je moet hiervoor naar de Google Maps app gaan, naar het gewenste gebied navigeren, Streetview aanzetten en dan tweemaal op het kompasicoontje rechtsonder drukken. Je ziet dan twee schermpjes naast elkaar en je kunt vrij rondkijken in de omgeving. Je kunt zo bijvoorbeeld iemand meenemen naar de plek waar ze geboren zijn of alvast een nieuwe vakantiebestemming bekijken.

VR Rollercoaster

Rollercoaster VREr is een groot aanbod van achtbanen in Virtual Reality. Het is dan ook een zeer bijzondere ervaring om met een VR bril op, een achtbaanrit te maken. Het is dan vaak ook de eerste applicatie die wij mensen laten zien als zij nog nooit de VR techniek hebben meegemaakt. De VR Rollercoaster app is onze favoriet, maar er zijn nog erg veel gelijksoortige apps te vinden waarbij je een in een Virtual Reality omgeving in een achtbaan zit.

Paul McCartney: THIRD-D

Paul McCartney is weliswaar niet de meest bekende artist meer tegenwoordig, maar voor veel mensen nog steeds een levende legende. Een recent concert van het oud-lid van The Beatles is met de nieuwste VR-techniek opgenomen door een Nederlands bedrijf. Je kunt het nummer Live and Let Die gratis beluisteren en meekijken. Als je een VR bril opzet, sta je direct aan de piano van Paul McCartney, midden in het publiek of naast de beveiliging. Je beleeft het concert op een hele andere manier. Soms lijkt het net alsof je er zelf bij bent.

Jack White: THIRD-D

jack white 3dEr zullen vast mensen zijn die Paul McCartney enkel kennen van het recente nummer FourFiveSeconds, dat hij samen met popsterren Rihanna en Kanye West heeft uitgebracht. Speciaal voor mensen die Paul McCartney niet kennen of zijn muziek niet kunnen waarderen, is ook het concert van Jack White in Virtual Reality opgenomen. Jack White is bekend als soloartiest van onder andere het nummer Another way to die, de soundtrack van de film James Bond: Quantum of Solice, gezongen samen met Alicia Keys. Ook ken je hem misschien van het tijdloze nummer Seven Nation Army. Je kunt een nummer van zijn concert met een virtual reality bril bekijken. Net als bij de vorige app, beleef je het concert alsof je er zelf bij was.

Vanguard V

VanguardVanguard V is een applicatie gemaakt voor de Google Cardboard, maar kan ook gebruikt worden met iedere andere VR bril. Deze app is een van de meest volledige games in VR van dit moment. Je zit in de ruimte en moet door middel van onder andere hoofdbewegingen bewegen en andere ruimtevoertuigen neerschieten. De beelden zijn ook nog eens prachtig om te zien. Hoe gaaf is het om de aarde vanuit de ruimte te bekijken, terwijl je achtervolgt wordt door ruimteschepen die je willen neerschieten? Vanguard V is ontwikkelt door een team van 8 personen die zo erg in de VR techniek geloven, dat de meesten hun baan hebben opgezegd. Als ze nog meer apps maken zoals Vanguard V, dan verwachten wij dat hun bedrijf een topontwikkelaar op het gebied van VR gaat worden.

VR Free Flight

Je bent in deze gratis VR app niet gebonden aan de wetten der natuur en kunt door een prachtig landschap ‘vliegen’. Als je naar links beweegt met je hoofd, vlieg je ook die kant op. Het is weliswaar niet de allermooiste app uit onze favorietenlijst, maar je ziet wel de mogelijkheden die Virtual Reality te bieden heeft. In de app kun je een aantal verrassingen en verborgen gebieden ontdekken als je de juiste kant opvliegt.

VR Volcano Flythrough

volcano playthroughVan dezelfde ontwikkelaar als de bovenstaande app is ook de VR app VR Volcano Flythrough. De gameplay is precies hetzelfde, maar het landschap heel anders. Je vliegt in Virtual Reality rondom en over een vulkaan het vulkaanlandschap. Deze app is gedetailleerder vergeleken met de voorganger.

VR YouTube

Op YouTube kun je steeds meer ‘360 graden’ filmpjes bekijken, ook zonder VR bril. Je kunt dan je telefoon een richting op bewegen om rond te kijken. Met de app VR YouTube kun je deze beelden ook bekijken met een VR headset. Ook is het mogelijk om normale video’s op YouTube te bekijken met een VR bril op. Je kunt dan niet rondkijken, maar je hebt nog steeds het effect dat je echt ‘in’ een video zit.