Virtual Reality voor beginners

Het idee van Virtual Reality (VR) bestaat al lang. In 1955 bestond er al een machine genaamd de Sensorama waarmee je in 3D films kon kijken. De techniek bleek echter te duur en de machine te groot. Het project werd daarom dan ook gestaakt wegens gebrek aan financiering. Dankzij de technologische vooruitgang is het tegenwoordig wel mogelijk om goedkoop onderdelen te maken, die benodigd zijn voor de Virtual Reality techniek. Deze onderdelen zijn ook een stuk kleiner geworden, als we deze vergelijken met de onderdelen van de Sensorama uit 1955. Ook heeft bijna iedereen tegenwoordig een smartphone op zak. Deze telefoons hebben een superscherp display en hebben onder andere de techniek ingebouwd die nodig is om hoofdbewegingen te volgen. Er komen steeds meer soorten brillen, applicaties, spellen en andere toepassingen op de markt die te maken hebben met Virtual Reality. Maar wat is het eigenlijk? Aan de hand van veelgestelde vragen nemen wij je mee in de wondere wereld van Virtual Reality (VR).

VR-bril

Wat is Virtual Reality en wat is een VR bril eigenlijk?

Virtual Reality wordt in het Nederlands ook wel virtuele werkelijkheid genoemd. De techniek werkt, dankzij de technologische vooruitgang in onder andere mobiele telefoons, erg simpel. Je zet een speciale VR bril op, waar je een smartphone in kunt zetten, en ziet vanuit alle hoeken het beeld van jouw smartphone. De resolutie van het beeldscherm is zo hoog, dat het net lijkt alsof je zelf in de omgeving staat. Heb je bijvoorbeeld een in VR gefilmd concert aangezet, lijkt het net alsof je in de concertzaal zelf staat. Dankzij onder andere de gyroscoop van de smartphone kun je ook bewegen in deze VR wereld door naar boven, links, rechts, onder en naar voren te kijken. Het beeld draait met jouw hoofdbewegingen mee.

Ik hoor vaak de termen 3D bril, Virtual Reality en Augmented Reality, wat zijn de verschillen?

Je kan tegenwoordig geen nieuws of televisieprogramma kijken zonder één van deze termen te horen. Bij de populaire talkshow De Wereld Draait Door (DWDD) krijg je regelmatig het laatste nieuws op VR gebied te zien. De termen 3D, VR en Augmented Reality komen dan ook in een rap tempo voorbij. Als men praat over een 3D bril wordt er vaak een bril bedoelt met twee kleuren glazen. Deze kom je bijvoorbeeld nog steeds tegen in bioscopen waar 3D films worden gedraaid. Ook zijn er tegenwoordig modellen met normale kleur glazen. Een 3D film wordt weergeven vanuit twee hoeken met twee kleuren, blauw en rood. De 3D bril zorgt ervoor dat het ene oog alleen de rode lijnen ziet en het andere oog alleen de blauwe lijnen. Hierdoor ontstaat diepte.

Met de VR techniek bevindt het scherm zich op enkele centimeters van je ogen af en worden jouw hoofdbewegingen gevolgd. Je staat voor je gevoel in een geheel nieuwe virtuele wereld. Veel mensen denken dat Augmented Reality brillen precies hetzelfde zijn. Dit is echter niet waar. Augmented Reality brillen brengen een extra laag aan over de echte wereld. Bijvoorbeeld: Je kijkt naar de Mona Lisa in het Louvre in Parijs met een Augmented Reality bril op. Naast het kleine schilderij zie je extra informatie die door de bril wordt weergegeven.

virtual-reality

De echte wereld met een extra laag (Augmented Reality) versus met een VR bril bij een concert staan.

Werkt het alleen met een smartphone?

De meeste modellen voor consumenten werken met een smartphone, omdat deze de techniek volledig ondersteunen. Hierdoor zijn de brillen goedkoop. Er zijn echter ook modellen te koop waarbij de techniek in de bril zelf is verwerkt. Ook zijn er brillen die je kunt gebruiken in combinatie met een PC of laptop. Deze worden voornamelijk gebruikt voor games. Beginners kunnen echter het beste kiezen voor een model dat werkt met eigen smartphone.

Is elke smartphone geschikt voor VR?

Nee, helaas heeft niet elke smartphone de optie om beelden in VR met een VR bril weer te geven. Niet elke smartphone is namelijk uitgerust met een gyroscoop om bewegingen te volgen. Voordat je een VR bril koopt, is het raadzaam om de specificaties van jouw telefoon na te kijken.

Past mijn smartphone in elke VR bril?

Als jouw telefoon uitgerust is met de techniek die nodig is voor Virtual Reality, betekent dit helaas niet meteen dat jouw smartphone in elke VR bril past. Op al onze productpagina’s staat per VR bril aangegeven welke type smartphone geschikt is.

Zijn er leuke spellen of apps beschikbaar voor een VR bril?

Ja, er zijn al honderden applicaties uitgebracht waar gebruik gemaakt wordt van de VR techniek. Zo kun je volledige concerten in VR bekijken van bijvoorbeeld Paul McCartney of Jack Black. Ook kun je ons zonnestelsel bekijken in VR, een ritje maken in een achtbaan, het horrorspel Chair in a room spelen in VR, een vliegtuig leren besturen, tussen de dinosaurussen lopen en Streetview van Google in VR bekijken. Dit is slechts een greep uit alle mogelijke leuke apps en spellen in Virtual Reality. De Appstores worden dagelijks aangevuld met nieuwe VR apps.

achtbaan-vr

Een achtbaan in VR. Je ziet nu het beeld van het linker- en rechteroog- Het horrorspel: Chair in a room

Er zijn zoveel brillen en headsets, wat zijn de verschillen en welke zijn populair?

In de goedkope prijsklasse van VR headsets die werken met een smartphones, zit het verschil voornamelijk in de kwaliteit van het materiaal en of je de bril kant-en-klaar krijgt geleverd of zelf nog in elkaar moet zetten. Zo is de Google Cardboard (https://www.vrman.nl/vr-bril/google-cardboard-pro/) van karton gemaakt en moet je deze zelf in elkaar zetten, maar daarom is deze bril wel erg goedkoop. De Ritech 2 (https://www.vrman.nl/vr-bril/ritech-2/) is iets duurder, maar wordt kant-en-klaar geleverd en is een stuk robuuster dan de Cardboard. De Homido VR bril (https://www.vrman.nl/vr-bril/homido/) komt bij de meeste experts als beste uit de test en is ideaal als je de VR bril voor langere tijd wilt ophouden. In de prijsklasse boven de 100 euro is de kwaliteit van de bril en de lenzen een stuk groter. De beginner kan echter het beste kiezen voor een instapmodel in de lagere prijsklasse.

De bestverkochte VR brillen op een rij:

  1. Carl Zeiss VR One
  2. Google Cardboard Pro
  3. Google Cardboard Basic
  4. Samsung Gear VR
  5. Homido
  6. Ritech 2
  7. Durovis Dive
  8. Ritech 1

Wat zijn de mogelijkheden van Virtual Reality?

De mogelijkheden van Virtual Reality zijn werkelijk eindeloos. Je kunt de VR bril gebruiken om te gamen en plezier te maken, maar ook voor andere markten is deze techniek erg geschikt. Stel je bijvoorbeeld eens een geschiedenisles voor in Virtual Reality. De docent behandelt het onderwerp de Middeleeuwen. De leerlingen zetten allemaal een VR bril op en lopen door een middeleeuws dorp. De docent geeft ondertussen uitleg over alles wat de leerlingen zien. Natuurlijk zijn er nog veel andere leuke, mooie, nuttige en educatieve toepassingen te verzinnen voor Virtual Reality.